Jutro sobota❗ A Ty masz już pomysł na weekendowy deser⁉️
Co powiesz na ciasto w wersji fit⁉️ Sprawdź przepis na niskokaloryczne i odmładzające ciacho 😊
Nie przejmuj się kaloriami. Porcja marchewkowca ma ok. 118 kcal. 🤗 Prawda, że niedużo? Ciasto z marchwi to świetne rozwiązanie, gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego albo gdy nie mamy pomysłu na II śniadanie czy podwieczorek. W cieście, w którym główna rola przypadła marchewce, znajdziemy także sporą ilość witamin i składników mineralnych. Same plusy! 😍
➡️ POTRZEBUJESZ:
• 4 marchewki, 🥕🥕🥕🥕
• 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
• 4 jajka,
• 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
• 1/2 szklanki mleka,
• 2-3 łyżki miodu,
• 1 łyżeczka sody,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka cynamonu,
• 1 łyżeczka kardamonu,
• 1 łyżka startej wanilii,
• 1/2 łyżeczki kurkumy,
• 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich.
➡️ DO DZIEŁA:
Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie siekamy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i zabieramy się za ciasto. Jajka ubijamy mikserem, najpierw białka, a następnie osobno żółtka z miodem. Następnie łączymy dwie masy, zaczynamy powoli dolewać olej i mleko. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon, kardamon, wanilię oraz kurkumę. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, mieszamy. Formę (najlepiej tortownicę o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 50–55 minut.